keyboard_arrow_right keyboard_arrow_left envelope phone location menu

Katodna zaštita ukopanih i uronjenih metalnih konstrukcija = sigurnost i zaštita životne sredine

Na ukopanim i uronjenim metalnim konstrukcijama korozija čini ogromne štete usprkos mnogim vrstama zaštitnih premaza (boja) i izolacijskih prevlaka.

Kako korozijska oštećenja narušavaju sigurnost eksploatacije metalnih konstrukcija, zaštita od korozije pomoću katodne zaštite, predstavlja imperativ održavatelja i vlasnika takvih konstrukcija.

Katodna zaštita je dokazano najuspješnija mjera za zaštitu od korozije na ukopanim i uronjenim metalnim konstrukcijama, a ovisno o vrsti i namjeni metalnih konstrukcija njena primjena je regulirana raznim tehničkim normama i propisima.

Sustavi katodne zaštite svojim radom primarno zaustavljaju koroziju i održavaju uporabljivost konstrukcije, pa se stoga katodna zaštita smatra i mjerom održavanja sigurnosti eksploatacije metalnih konstrukcija, mjerom očuvanja njihovog integriteta te ujedno i mjerom za zaštitu životne sredine.

Teško je jednoznačno odrediti razne benefite uporabe katodne zaštite, ali svaka sanacija šteta u okolišu ili na građevinama koja su u povijesti nastala zbog korozije, višestruko su ekonomski veće od same instalacije i troškova održavanja katodne zaštite.

Međutim u mnogim slučajevima ima i nepovratnih šteta kada je riječ o gubitku ljudskih života, te stradanju životinjskog i biljnog svijeta, kao i trajna onečišćenja okoliša.

Zbog navedenih događaja katodna zaštita je primjenjiva na gotovo svim građevinama koje su cijele ili imaju metalne dijelove u sektorima industrije nafte, plina, voda, prometni infrastrukturni objekti na kopnu i u moru, plovni objekti u vodama itd.

Primjena sustava katodne zaštite nije samo tehničko pitanje već je to pitanje primjene mjera sigurnog rada i života građana te pitanje zaštite životne sredine i okoliša.